Посещение на учители и ученици по Програма Еразъм+ в нашето училище

В периода от 18 до 22 ноември 2019г., нашето училище бе домакин на четвъртата международна среща по проект „Using mobile apps in classes“ / „Използване на мобилни приложения в класната стая“, Програма ЕРАЗЪМ+, Договор № 2018-1-CZ01-KA229-048205_5 с участието на партньори от Португалия, Северна Македония, Чехия и Турция.

Ден 1, 18.11.2019г.

Днес посрещнахме нашите приятели – учители и ученици от Португалия, Северна Македония, Чехия и Турция в нашето училище със стара българска традиция – хляб и сол. Директорът на училището г-н Борис Иванов, отправи приветствие към тях и им пожела приятен и незабравим престой в България и успех в заложените по проекта дейности. Партньорите разгледаха училището и посетиха класни стаи в начален и прогимназиален курс.
Срещата започна с представяне на екипите от координаторите на партньорските държави. След това наши ученици представиха забележителностите на България.
Започна изпълнението на първата дейност от партньорите от Португалия – работа в средата на MIT App Inventor, в която всички ученици взеха участие. Посетихме сградата на Община Кресна, където бяхме топло посрещнати от кмета г-н Николай Георгиев. В Зала „5-ти октомври“ учениците от партньорските държави представиха градовете, от които идват, а именно Барселос – Португалия, Пилзен – Чехия, Тетово – Северна Македония и Истанбул – Турция. В ранния следобяд, групата учители и ученици посети гр. Сандански.
Вечерта гостите присъстваха на училищно тържество, подготвено със старание за запознаване на гостите с фолклора на България, с активното участие на наши учители. В него взе участие и хор „Чинари“ с ръководител г-н Георги Петков, а на хорото в края на тържеството се хванаха всички.

ГАЛЕРИЯ

Видео

 

Ден 2, 19.11.2019г.

Вторият ден от посещението на партньорите от Португалия, Чехия, Северна Македония и Турция започна с изпълнение на втората дейност, заложена в проекта – работа с Padlet, представена от чешкия партньор. Учениците бяха разделени на 5 групи, в които участваше по един ученик от всяка държава. В края на дейността учениците представиха пред останалите създадения продукт.
Турския партньор продължи след това с представянето на Android studio и на учениците бе дадена възможност да се запознаят с увлекателния свят на програмирането. Те трябваше да създадат приложение под формата на викторина, като използват програмен код.
След края на дейностите посетихме „РАЙМАР ЕООД“ гр. Кресна, специализирана в изработка на градинско оборудване и настилки и облицовки от естествен камък. В ранния следобяд, групата учители и ученици посети Регионален исторически музей в Благоевград.

 

Ден 3, 20.11.2019г.

Третият ден от посещението на партньорите от Португалия, Чехия, Северна Македония и Турция започна с изпълнение на четвъртата дейност, заложена в проекта – работа със Socrative, представена от Северна Македония. Учениците работиха в групи и създадоха викторина с въпроси за държавите – участници.
След края на дейностите заминахме за Рилския манастир, където гостите се запознаха с неговата история.

 

Ден 4, 21.11.2019г.

Днес с нашите гости по Програма Еразъм + посетихме Софтуерният университет СофтУни в София, основан от Светлин Наков. Лекторите ни посрещнаха и представиха:
– Инициативите на СофтУни и основната програма на Софтуерния Университет;
– Преглед на акцентите в тяхната учебна методология, с какво се различава от класическото образование и защо са направили тези избори;
– Приложенията, които използват, за да дадат възможност на студентите да се включат на живо в дискусията по време на занятията;
– Значението на платформата за достъпността на обученията – общ преглед на възможностите на уеб приложението на SoftUni.
След края на посещението направихме разходка с екскурзовод из забележителностите на София, която впечатли гостите.

 

Ден 5, 22.11.2019г.

В последния ден от визитата на нашите гости от Португалия, Чехия, Северна Македония и Турция направихме оценка на дейностите и постигнатото през седмицата. Директорът на училището г-н Борис Иванов се обърна към учителите и учениците и им благодари за активното участие и им пожела да продължат да поддържат създадените приятелства. Те от своя страна също благодариха за приема и заявиха, че си тръгват с много създадени приятелства, незабравими спомени от Кресна и верни приятели на България. След това директорът връчи сертификати за участие на всеки от участниците. С турския партньор бе обсъдено следващото посещение в Истанбул, Турция през м. март 2020г.
След приключване на официалната част, групата замина за гр. Банско.
Вечерта имахме прощална вечеря, която премина много емоционално и всички се разделиха като приятели и заявиха, че нямат търпение отново да се видят при последното посещение по проекта в Турция следващата година.