Отбелязване на 1 ноември – Ден на народните будители

В навечерието на един от най-българските празници 1 ноември – Денят на народните будители, бяха организирани поредица от мероприятия с учениците от СУ „Св.Паисий Хилендарски“. Проявите започнаха още преди седмица, когато се даде началото на преписа на „История славянобългарска“ от малките третокласници. Те с огромно старание преписваха откъси в специално подготвена книга, озаглавена „Гордеем се със своя род, език и родина“. През цялата седмица, по време на голямото междучасие, беше изнесена кратка радиопрограма за будителите. Проведе се конкурс за рисунки на тема „Слава вам, будители народни!“, в който взеха участие талантливи ученици от различни класове. Освен откритата във фоайето изложба, табла и рисунки красяха класните стаи, а второкласниците показаха своите умения по проект „Моята красива буква“. По повод празника учениците от XI клас изготвиха мултимедийна презентация, представена в класовете, проведоха се беседи и рецитали. С част от хористите на училището бе заснет клип с музикален поздрав „Ден на будителите“. За най-малките бяха подготвени компютърни занимания с игри, пъзели и кръстословици за будителите. При съвместна инициатива учениците от прогимназията разказаха на български език, а след това и на английски език за огромната роля на будителите като пазители на българските духовни и културни традиции. Изключително интересна и вълнуваща беше срещата в библиотеката на училището между учениците от 9.-11.клас, които се включиха със свои изказвания в дискусионната кръгла маса „Измеренията на будителството“. Участие в дискусията взеха учители и директорът на училището, а учениците доказаха, че се гордеят и ще запазят дълбоко в сърцата си българското.
Нека всички съхраним това, което сме получили от тези именити българи – будителите, дали времето, знанията, душата си, а дори и живота си за развитието на българския народ. Поклон пред тях!

 

По повод празника учениците от XI клас изготвиха мултимедийна презентация, представена в класовете, проведоха се беседи и рецитали.

 

С част от хористите на училището бе заснет клип с музикален поздрав „Ден на будителите“.

 

По случай 1 ноември, учениците от 4. клас, подготвени от г-жа Ваня Иванова и г-жа Евгения Петкова, представиха песен и кратък рецитал за Народните будители.
А за финал на тържеството участваха и в състезателна игра. Класът беше разделен на два отбора – отбор „Васил Левски“ и отбор – „Христо Ботев“.
Четвъртокласниците отговаряха на въпроси, свързани с празника.
Рецитал на 4. клас,подготвен и изпълнен с много желание.
Учениците от 3б клас, с ръководители Адриана Живкова и Величка Костадинова, почетоха паметта на Народните будители с един кратък рецитал, в който с много вълнение и признателност изпълниха стихове, посветени на 1 ноември.
При съвместна инициатива учениците от прогимназиален и гимназиален курс разказаха на български език, а след това и на английски език за огромната роля на будителите като пазители на българските духовни и културни традиции.
С портрети в ръка, първокласниците въодушевено изпяха песента за будителите.