Why we matter

Проект „Why we matter?“ / „Защо ни е грижа?“

Еразъм+, 2018-1-ES01-KA229-049928-3,

Посещение в Кресна, България 25.02 – 02.03.2019г.

Посещение в Кресна, България 25.02 – 02.03.2019г.

Ден 1, 26.02.2019г. Днес посрещнахме гости от Испания и Литва в нашето училище със стара българска традиция – хляб и сол. Директорът на училището г-н Борис Иванов, отправи приветствие към тях и им пожела приятен и незабравим престой в България.
Срещата започна с презентация за България и училището. След това партньорите от Литва и Испания представиха своите държави и училища. Партньорите разгледаха училището и посетиха класни стаи в начален и прогимназиален курс. По-късно посетихме „РАЙМАР ЕООД“ гр. Кресна, специализирана в изработка на градинско оборудване и настилки и облицовки от естествен камък. В ранния следобяд, групата учители и ученици посети Регионален исторически музей гр. Благоевград.

Ден 2. 27.02.2019, Сряда Вторият ден от посещението започна с генериране на идеи за създаване на брoшура, съдържаща атрактивни за туристите места в Кресна и региона. Учениците от Испания, Литва и България работиха по групи и създадоха дигитални брошури с информация за планинско колоездене, скално катерене и рафтинг. След това заедно отбелязахме Деня на розовата фланелка. Учениците образуваха формата на сърце в двора на училището, като по този начин се обявиха против тормоза в училище. След това групата замина за гр. Банско, където разгледахме Посетителския информационен център на Национален парк Пирин.

Ден 3. 28.02.2019, Четвъртък. На третия ден от съвместната работа по проект „Защо ни е грижа „ учениците от Испания, Литва и България се запознаха с биоразнообразието в НП „Пирин“. След това учителите получиха обратна информация за наученото от учениците. Дейностите за деня започнаха с въпросник за биоразнообразието в приложението Socrative.
Учениците изработиха постери, като рисуваха по групи. Всяка група представи следните защитени видове: растения, насекоми, птици, влечуги и едри животни.
Със следващата дейност учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ запознаха своите партньори с традицията за изработване и носене на мартеница. Баба Марта, представена от Мануела Бориславова от 12 клас и две мартенички, представени от ученици от втори клас раздадоха мартенички на гостите от чужбина. Василена Богоева представи презентация за мартеницата. След това партньорите изработиха собствени мартеници.
За пореден път партньорите от Испания и Литва бяха запознати с българската култура чрез съвместно приготвяне на традиционните за България баница и бухтички.

Ден 4. 01.03.2019, Петък. Последният ден на посещението на гостите от Испания и Литва започна с презентация и филм за значението на 3-ти март като национален празник на България. Те научиха защо почитаме историческото значение на тази дата, на свободата и началото на новото ни утвърждаване на европейската политическа карта.
След това директорът на училището г-н Борис Иванов връчи на всички учители и ученици сертификати за участие и им пожела успех в бъдещите дейности на проекта. Партньорите изразиха своята благодарност към него и екипа за топлото посрещане и незабравимия престой в България.
В 11:00 групата посети сградата на Община Кресна по покана на кмета г-н Николай Георгиев, който отправи приветствено слово. На всички бяха раздадени мартеници и гостите също благодариха за приема и заявиха, че си тръгват с много създадени приятелства и незабравими спомени.

Ден 5. 02.03.2019г. Събота. Запознаване с културното наследство на България и разглеждане на забележителностите на столицата.


Посещение в Адемуз, Испания 10 – 16.12.2019г.

Посещение в Адемуз, Испания 10 – 16.12.2019г.

Ден 1: Пристигане в Адемуз. Запознахме се с екипа от учители и ученици. Учениците бяха настанени в приемни семейства. Учителите обмениха опит за работа по проекти „Еразъм +“.
Ден 2: Запознахме се с историята и културното наследство на Адемуз. Извършен бе SWAT анализ на дейностите. Всички участници избраха логото на проекта. Учениците бяха разделени на работни групи.

Ден 3: Посетихме местни заводи за производство на бадемова нуга, ябълков сок и добив на масло от лавандула и розмарин. В групите учениците трябваше да събират информация за бизнеса. По-късно в клас те направиха SWAT анализ на работата на заводите.

Ден 4: Учениците споделиха идеи за създаването на иновативни компании в региона на Адемуз. Те отново работиха в групи. След това направиха PowerPoint презентации, за да визуализират своите идеи. Приемните семейства се бяха подготвили с обща вечеря за всички ученици, учители, приемни семейства и местните власти.

Ден 5: Учениците представиха своите PP презентации. След това те гласуваха за избор на най-добрата и най-интересна иновативна компания.

Ден 6: Учениците взеха участие в общи спортни игри и интерактивни дейности. Учителите се запознаха с образователната система на приемното училище. Бяха обсъдени дейностите, отговорностите и датите за следващата мобилност. Връчени бяха сертификати за участие.

Ден 7: Участниците посетиха Валенсия. Запознаха се с историческото и културното наследство на този град. Отпътуване на участниците.


Проектът в резюме

Проектът „Why we matter“, Еразъм+

Проектът е за 1 година. Координатор на проекта е училище от Испания. Другите две училища са от Полша и Литва. Отпуснатият бюджет е на стойност 15963 евро. Целта на проекта е да покаже на обществеността, че и училищата в провинциалните и селските райони могат да дадат отлично образование на своите възпитаници.