24 май – празник на духовността и просветата

   24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, празникът на словото, ден, благословен от божия дъжд на буквите. С този ден винаги ще се измерва нашето духовно величие и винаги ще ни дава увереност, че в просветата и културата няма малки и големи народи. Словото е самата безкрайност на нашия живот, далечният хоризонт на бъднините ни, нека съхраняваме безценния му необят, думите и буквите.
   В двора на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Кресна празникът започна с посрещане на училищното знаме и химна на Република България. Приветствени слова произнесоха директорът на училището – г-жа Василка Петрова и кметът на община Кресна – г-н Николай Георгиев. Пременени и усмихнати, в ролята на учители разказвачи, учениците от I-IV клас представиха в импровизиран урок създаването на първата азбука – глаголицата, разказваха как се е развивало образованието и училищния ни живот през различните периоди. С родните ритми на българските хора развеселиха публиката децата от клуба „Пъстри ритми“.
   Изключителни емоции предизвикаха пътниците на кораба „Дванадесет морета“ – Випуск 2023 година, които излязоха с океан от бурни аплодисменти. Това са нашите абитуриенти – 18-годишни младежи, изпълнени с амбиции и очаквания, жадно отправили поглед отвъд прозореца на класната стая, отвъд пределите на училищния двор. За да бъде корабът им устойчив, те поканиха освен капитана – класния ръководител г-жа Гергана Петкова и целия екипаж от учители. Поздравления и пожелание „На добър час!“ дванадесетокласниците получиха и от родителите с хвърчило от 17 балона. След вълненията от ритуала с прощаване на знамето, вятърът с майски полъх полюшваше леко платната на кораба, разнасяйки наоколо много настроение и усмивки с музикалния поздрав на второкласниците „Пътувам по света“.
   Празникът завърши с връчване за поредна година на медали „Ученик на годината“ на 10 ученици, допринесли със своите успехи и постижения за издигане авторитета на училището, както и връчване на „Паисиева награда“ на Анастасия Ташева от 8. клас за цялостен принос. Наградените ученици са избрани по утвърдени критерии, а именно: отличен успех, участие и достойно представяне в състезания и олимпиади, активно участие в класни и извънкласни мероприятия, добро поведение и без наложени санкции. Бяха връчени и купи за победителите от проведените вътрешноучилищни спортни състезания по волейбол и стрийтбол.