Отбелязване на Регионалната седмица на четенето

Ученици от училището, заедно с техните ръководители по допълнителна подкрепа – г-жа Виктория Иванова и г-н Спас Елинов, посетиха читалището в гр.Кресна и организираха съвместна инициатива по повод Регионалната седмица на четенето.


В седмицата на четенето, първокласниците от СУ „Паисий Хилендарски“, гр.Кресна, осъществиха своята първа среща с потребителите от ДЦПЛУ с. Долна Градешница. Тя се проведе под надслов „Бабо, прочети ни приказка!“ Приказките, които ни прочетоха нашите домакини ни пренесоха в един специален и необикновен свят. Открихме красиви илюстрации и редове пълни с чудеса, мъдрост и очарование. Стаята се превърна в място, където възрастните се върнаха в магията на детството, а учениците развиваха въображението си и извличаха поуки. Докосването до приказния свят беше вълнуващо преживяване за малки и големи!


Регионалната седмица на четенето, която се проведе от 20 до 24 ноември 2023г., беше отбелязана масово с много и разнообразни инициативи от учениците от 2.а и 2.б клас, с ръководители Евг. Петкова и В. Ангелова-Петрова, и Адр. Живкова и В.Костадинова
Второкласниците участваха в състезанието „Стани богат“. За целта използвахме формата на популярното телевизионно предаване. Въпросите бяха свързани с различни изучени произведения. Имаха право да използват жокера помощ от публиката. Учениците се справиха отлично. За награда получиха вкусни курабийки и бонбони.
В училището беше организирана книжна борса, където учениците си разменяха книги.
Класните ръководители им поставиха за задача да нарисуват своя любим приказен герой и да си направят приказен кът в класната стая.
С голямо удоволствие посетихме детския отдел на градската библиотека, където почетоха различни детски книги.


Среща-беседа с краеведа Борис Сандански
Срещата се проведе в библиотеката на СУ “Св. П. Хилендарски”. В нея взеха участие учениците от 4.б клас, с ръководители Снежана Ташева и Илияна Андонова.
Борис Сандански се представи на децата, разказа им случки от своето детство, спомни си за неговите ученически години, а учениците го слушаха в захлас, докато той си припомняше весели случки от “едно време”.
Срещата продължи с четене на любими стихотворения, писани лично от местния творец, както и на “закачки” от неговите книги.
Накрая учениците задаваха въпроси, разпитваха, искаха Борис Сандански да ги впечатлява с още интересни, забавни и нечувани истории, а краеведът бе доволен и щастлив, че неговите думи все още вълнуват поколенията.


Във връзка с Регионалната седмица на четенето, учениците от 5.а клас представиха пред първокласниците драматизация на приказката „Златното момиче“. Учениците внимателно слушаха и гледаха с интерес историята, разказана от малките актьори. Накрая петокласниците бяха подготвили забавни гатанки, които не затрудниха публиката.

5.б клас зарадваха своите съученици от 1.а клас с четене на приказки и мъдри мисли и цитати, а от забавната словесна игра някои получиха медали.


Г-жа Камелия Спасова заедно с учениците от 5. клас се включиха в Регионалната седмица на четенето като изработиха проекти на приказни герои с части от геометрични фигури в часовете по математика.


По случай седмицата на четенето, която се проведе от 21.11 до 24.11.2023 година в Средно училище „Св. Паисий Хилендарски“ се проведоха редица мероприятия, с цел да се възроди интересът на учениците от всички възрастови групи в нашето училище към хубавите български произведения и благоприятните ползи от четенето. Инициативите бяха най-различни – от индивидуално четене на любими приказки до изложби на рисунки с любими моменти от приказки. С учениците от шестите класове бе проведена викторина на тема „Чета и знам“. В много от класовете учениците проведоха състезателни игри под наименованието „Кой чете по-добре?“. Децата от V „а“ клас изпълниха драматизация на приказката „Златното момиче“, а тези от V „б“ клас рисуваха своя любим анимационен герой.
По повод Седмицата на четенето учениците от 10. клас гостуваха на своите малки приятели – учениците от начален етап. Дани, Саня, Василена , Мария и Габи презентираха чрез своето пътуващо ателие великолепието на изобразителното изкуство и заедно твориха. Малки и големи дадоха свобода на таланта в себе си, като нарисуваха картини на любими приказки и приказни герои. Всички работиха в атмосфера на задружност, увереност и синхрон, а денят премина като празник.
Мишел от 8. клас накара четвъртокласниците да се замислят над думите, … НЯМА НЕВЪЗМОЖНИ НЕЩА, а Александра им прочете свое лично творчество, посетено на красотата и великодушието.
Но празникът не свършва! Подкрепяйки младите изобретатели да развият своя талант и страст към четенето и писането, десетокласниците подредиха творбите на всяко дете в изложба, която стоеше във фоайето на 2 етаж .
В библиотеката по-големите ученици забавляваха четвъртокласниците с играта „Стани богат“, а кулминацията на деня бяха героите от приказката „Златното момиче“.
Инициативите бяха организирани от учителите по български език и литература.
На 23 ноември на първия етаж във фоайето на училището, за поредна година, отвори писани порти „Магазинче с надежда”. То подканяше учениците да оставят любима книга и да получат като дар желано от тях произведение.
До наредените хартиени томчета стояха мисли на Георги Господинов. Една тях беше: „Коледите са направени от книгите, които сме чели, от историите, които са ни разказвали”. За да направи мост към дългоочаквания от учениците християнски празник и да им напомни, че наближава времето, в което тържеството слиза при хората и те трябва да отворят небесата си за нови сюжети и за нови знания, за светли срещи с надеждата и с доброто.
Талантливите деца от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ нарисуваха своите любими приказни герои и преразказаха с цитати част от любимите си приказки.
Изложбата беше поставена във фоайето на втория етаж и така всички ученици имаха възможност да попътуват в приказния свят със своите приятели.