Отбелязване на Националната седмица на четенето и Великден

1.а и 1б. клас

Учениците от 1.а и 1.б клас, при СУ „Св. Паисий Хилендарски“ гр. Кресна участваха във викторина по случай „Седмицата на детската книга“ и Великден. Събитието се проведе в училищната библиотека. Началото бе поставено с въпроси, свързани с предстоящия християнски празник. Целта на отбелязването на „Седмицата на детската книга“ е учениците да намерят своя път към книгите, да открият ползите от четенето. Първокласниците бяха разделени на четири отбора, като се състезаваха в четири области – Български език, Математика, Родинознание и Приказен свят. Всички показаха завидни знания с точни и изчерпателни отговори.


2. клас

На 05.04.2023г., във връзка със седмица на четенето, предстоящите пролетни и великденски празници и инициативите в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ гр. Кресна, учениците от 2а. и 2б. клас участваха в съвместен урок – Великденска игра под надслов „С ЧЕТЕНЕТО ЗНАЕМ, МОЖЕМ, ТВОРИМ“.
Те бяха разделени на четири отбора:
Отбор „Ягода“, отбор „Малина“, отбор „Череша“ и отбор „Круша“.
Играта имаше състезателен характер.
Пред ръководството на училището г-жа Петрова и г-жа Тасева под ръководството на г-жа Ваня Иванова и г-жа Юлия Янева учениците споделиха своите знания за обичаите и пролетните празници – Лазаровден, Цветница и Великден.
Показаха, че „СЛОВОТО е най-скъпоценният дар, който човек притежава, чрез него общуваме, споделяме своите радости, болки и скърби, изразяваме обичта си към онези, които са ни скъпи, че добрите думи, изречени искрено, стоплят човешките души, внасят радост и веселие“.
Учениците рецитираха стихотворения от известни български автори, споделяха поговорки, отгатваха гатанки.
На края, както във всяка игра се излъчи отбор победител. Това провокира и амбицира другите отбори да направят уговорка със своите учители за следващо състезание.
На добър час деца в света на книгата!


3. клас

В седмицата на четенето, учениците от 3а. и 3б. клас представиха пред ръководството на училището, г-жа Петрова и г-жа Тасева, урок посветен на Великден. Третокласниците показаха знания, с които помогнаха на Червената шапчица да отиде на гости на баба си. Пътят ѝ по горската пътечка беше осеян с препятствия, но това не спъна децата и те се представиха отлично. В края на часа изработиха и красив пролетен букет за бабата на Червената шапчица.


4. клас

Днес по повод седмицата на четенето и предстоящите великденски празници се проведе съвместна викторина с 4а. и 4б. клас под надслов „О, ВЕЛИКДЕН!“ в присъствието на ръководството на училището. В нея бяха включени въпроси от различни области – български език, математика, човекът и природата и изобразително изкуство. Викторината имаше състезателен характер и затова учениците бяха разделени на три отбора. Те решаваха кръстословици и задачи, римуваха текстове и оцветяваха тематични рисунки.


3. и 9. клас

„Че съм умен – умен съм, но защо съм толкова красив?! Сигурно, защото съм скромен, а скромността краси човека.“
С тези думи на Карлсон, учениците от 9. клас посрещнаха в библиотеката на училището си в гр. Кресна момичетата и момчетата от 3б. клас .
На 05.04.23г. учениците от 3б. и 9. клас с удоволствие се включиха в Националната седмица на четенето под надслов: „С любов към детството и приказките“. Гост – четец и любопитно момче, което задаваше гатанки беше шестокласникът Станислав Бойчев. Той прочете любими приказки на децата, а малчуганите го слушаха с интерес. След това проведе състезание ”Познай приказката”, в което под формата на гатанки, учениците трябваше да познаят коя е приказката.
Във втория кръг деветокласниците грабнаха интереса на третокласниците с играта „Стани богат”, която изцяло бе свързана с въпроси от различни приказки и след като спечелиха „чека на познанието”, бяха подложени на следващото изпитание: „Разкажи ми приказка по рисунка”. Задачата се оказа хем трудна, хем интересна. С ентусиазъм възпитаниците на г-жа Ташева и г-жа Андонова се заеха с предизвикателството да преразказжат приказки, пътувайки в необятния космос, попадайки на острова със скрити съкровища, охранявани от зли магьосници, сбъдвайки своите мечти.
Часът завърши с вълшебните разказвачки- Мария Веселинова, Деа Пасева, Мария и Магдалена Харизанови и Емили Янчева от 3. клас.
Изпълнената с емоции и вълнения атмосфера донесе удовлетворение на всички ученици и учители и накрая гордо възкликнахме: „Въображението е ковчеже със злато, а четенето е ключа, който го отваря.“


Warning: exif_imagetype(): https:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in /home/iucj27i1/public_html/wp-includes/functions.php on line 3310

Warning: exif_imagetype(https://www.soukresna.com/wp-content/uploads/2023/04/New-Text-Document.txt): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /home/iucj27i1/public_html/wp-includes/functions.php on line 3310

Warning: file_get_contents(): https:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in /home/iucj27i1/public_html/wp-includes/functions.php on line 3332

Warning: file_get_contents(https://www.soukresna.com/wp-content/uploads/2023/04/New-Text-Document.txt): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /home/iucj27i1/public_html/wp-includes/functions.php on line 3332

Прашец от приказки

Послучай Международния ден на детската книга /2 април/ и Седмицата на четенето /2-7 април/ ученици от V до VІІІ клас на СУ „Св. Паисий Хилендарски” гр. Кресна, подкрепени и от второкласници и третокласници, се включиха в инициативата „ПРАШЕЦ ОТ ПРИКАЗКИ”. Те превърнаха домовете си в творчески работилници, от небето, на които валя златен словесен прашец. Влязоха в ролята на разказвач или актьор, който чете част от любимата си приказка. Отвориха в личното си дворцово пространство музикален павилион, изпяха песен посветена на приказен герой или танцуваха на подходящ музикален фон, преоблечени като герои от мюзикъл. Превърнаха двора си в сцена, на която да играе собственият им Кралски театър. Копираха желана приказка, залепяха я върху картонени страници, правеха с рисунки художествено оформление на собствен вариант на книга. Писаха авторски приказки или разговаряха в полето на въображението си с популярни герои и приготвяха салати от приказки. Царствено намятаха върху раменете си плащ от известни вълшебни творби и ни разказваха защо искат да живеят точно в тях. Влязоха в ролята на скулптори, които с пластилин моделираха един след друг епизоди от познат сюжет. Направиха забавни комикси или колажи… С други думи, участваха в някоя от следните рубрики : „Прочети ми приказка”, „Познай какво чета”, „Нарисувай ми приказка”, „Облечи ми приказка”, „Интервю с герой”, „Театър в кутия“, „Домашен театър”, „Пластелинена приказка”, „Салата от приказки”, „Приказно наметало”, „Изтанцувай /изпей / ми приказка”, „Напиши ми приказка”, „Приказен комикс, колаж или загадка” и др. Откриха пътища, по които художествените текстове преминават през тях и се трансформират в друг вид изкуство.

В инициативата се включиха около стотина деца от училището.

Бяха дни, в които златен и сребърен, пчелен и звезден, цветен и най- вече приказен прашец валя в дома на всеки от тях и засипа Долината на вдъхновението им.