Поетична среща за Световния ден на книгата в Кресна

Учениците от 10. и 11. клас на СУ „Св. Паисий Хилендарски”, изучаващи немски като втори чужд език, имаха вълнуваща среща с младата поетеса Весела Чобанова. Срещата бе по случай Световния ден на книгата и авторското право. На нея бе представена двуезичната книга „Мисля за теб”, със стихотворения на български и немски език.
Гимназистите се запознаха с творческата визитка на поетесата. Научиха, че тя е завършила „Икономика” в Хановер и „Междукултурни отношения” в Щутгарт, че участвала като доброволец в международни и социални програми в Колумбия, Испания, Англия, Австрия и други страни. Разбраха, че подготвя за печат две нови книги- едната с поезия, а другата с проза.
Петя Лазарова и Божидар Веселинов (Х клас) и Ралица Бенгюзова и Михаела Михайлова(ХІ клас) поднесоха букет от свежите лирични цветя, отгледани в градините на стихосбирката, илюстриращи различните състояния и светоусещания на лирическите й героини. Учениците показаха своите чудесни езикови и изпълнителски умения. Поетесата сподели вълнения, свързани с организирането на Международния фестивал „Мелнишки вечери на поезията”, и с участието си в международния поетичен фестивал, провел се през миналото лято в град Битоля, Република Северна Македония.
Прозвучаха песни на Едит Пиаф и Мирей Матийо, като прелюдия към лиричния свят на авторката. Учениците научиха каква е първоначалната идея за възникването на празника в Каталуния и провъзгласяването му за такъв на 15 ноември 1995 година, на сесия на ЮНЕСКО. Понеже на този ден традицията в Испания повелява да се подарява роза на всеки закупил си книга, Весела Чобанова получи цвете в знак на благодарност за духовните словесни дарове, които щедро поднесе на учениците. Двуезичната среща бе организирана от Мая Митова и Анелия Стефанова, учителки по български и немски език в училището.
За специалната атмосфера допринесе и аранжирането на стаята – с мисли за книгата, които на втори план отправиха послания към присъстващите и уплътниха представите им за писаното слово.

М. Митова