Отбелязване на 1 ноември – Ден на народните будители

Честит 1 ноември – Ден на народните будители!
За първи път Денят на народните будители – 1 ноември, е отпразнуван в Пловдив през 1909 г.
През 1922 г. Народното събрание обявява този ден за празник на всички „заслужили българи“, както са се изразявали тогава. Много градове и села искат да отдадат заслужената признателност към народните будители, не само като кръщават улици, читалища и училища на тяхно име. По тази причина Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение на България, през 1922 г. внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители.
От 1945 г. празникът е отменен и след дълго прекъсване на 28 октомври 1992 г., се възобновява неговата традиция.
Из „История славянобългарска“, Паисий Хилендарски.
„Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и имате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали. За вас е потребно и полезно да знаете известното за делата на вашите бащи, както знаят всички други племена и народи своя род и език, имат история и всеки грамотен от тях знае, разказва и се гордее със своя род и език .
Така и аз ви написах подред това, което е известно за вашия род и език. Четете и знайте, за да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи .“
Учениците от първи до пети клас при СУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Кресна с много вълнение и признателност взеха участие в редица мероприятия и рецитали, посветени на Деня на народните будители.Материали, създадени от учениците с ръководители г-жа Виктория Иванова и г-н Спас Елинов


С голямо вълнение и уважение учениците от 1.а клас при СУ „Св. Паисий Хилендарски“ гр. Кресна отдадоха почит на народните будители. Пред погледите на директора на училището г-жа Тасева, ръководителите г-жа Соня Бойкова и г-жа Величка Петрова и учениците от 1.б клас и техните учители, първокласниците направиха едно импровизирано пътешествие из родните места на нашите славни просветители и революционери. Урокът по родолюбие завърши с поднасяне на цветя.


1.б клас с ръководители г-жа Милена Лазарова и г-жа Цветана Петрова


2.а клас с ръководители г-жа Евгения Петкова и г-жа Ваня Ангелова-Петрова


2.б клас с ръководители г-жа Адриана Живкова и г-жа Величка Костадинова


3.а клас с ръководители г-жа Юлия Янева и г-н Валентин Янев. Поздрав от учениците от 3.а клас при СУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Кресна по случай 1 ноември – Денят на народните будители.


Всички ученици от начален курс подготвиха и представиха кратък рецитал, в който прозвучаха имената и повелите на будните българи, оставили завинаги следа в историческата памет на народа ни с делата и прогресивните си идеи.


Учениците от 4.а клас с ръководители г-жа Нaдeжда Божкова и г-н Бойко Ребреев. В седмица, посветена на делото на Народните будители, учениците от 4.а клас изработиха и представиха свои проекти. Пред класа си те показаха портрети на Христо Ботев и Васил Левски, картини, посветени на 1 ноември и компютърни презентации с някои видни български будители, книжовници и революционери.


Учениците от 5.а клас с ръководител г-жа Гергана Петкова.