Откриване на учебната 2022-2023г. в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ гр. Кресна

На 15 септември учениците от Кресна  отново  получиха предесенен  знак да  прескочат  поточето на лятото и да се съберат  в училищния двор със зелени изгреви, кестени с царствени корони и свенливи липи, ухаещ на прясно окосено сено и спомени.

Директорът на училището госпожа Петрова изрече приветствени слова посветени на първия учебен ден, а Вероника Панова от 11. клас прочете поздравителен адрес изпратен от кмета на община Кресна господин Николай Георгиев.

Учители и ученици заедно подириха забравените пътеки към старото българско училище и преминаха по тях с възрожденски ентусиазъм и плам. С помощта на своите учителки Адриана Живкова, Величка Костадинова, Евгения Петкова и Ваня Ангелова първокласниците проговориха на тайнствения и сакрален старобългарски език,  изричайки посланието закодирано в азбуката му. Пяха и рецитираха.

Осмокласниците като представители на първия клас от първи гимназиален етап на училището се  изявиха  чрез двете водещи на тържеството Анастасия Ташева и Василена Галчева и чрез  емоционалното изпълнение на песента „Оттук започва България“, реализирано от Вероника Кирянова и класния ръководител на 8. клас Георги Петков. Тържеството завърши с водосвет отслужен от отец Людмил от храм-паметник “ Св. Иван Рилски“.

Първолачетата водени от дванадесетокласниците преминаха през училищните порти, над които стоеше надписът : „Помогни ми да те возвися”, думи адресирани към всички ученици, за да им напомнят, че училището  може да ги направи по- умни и по-знаещи, но само ако и те се потрудят и му помогнат това да се случи, защото обучението зависи не само от учителя и  успехът на учениците, не може да дойде без тяхното активно участие.